Kystkulturmiljøer i Fyns Amt
Beskrivelse af registreret objekt

Kultur­miljø 006-000-000 Nyborg Havn
Kategori Søkøbstad
Vurdering stor interesse
Sted Nyborg
Kommune Nyborg
Museum Nyborg og Omegns Museer
Kulturmiljøets helheder:
Helhed 006-002-000 Færgehavn for dampskibe
Kategori Færgeri
vurdering stor interesse
Helhedens elementer:
Beskrivelse Består af det nu ryddede areal hvor pakhuset og skinnerne lå. Den trekantede dampfærgehavn er skærmet med en mole der senere har fået navnet Tyrmolen fordi færgeriets dampdrevne isbryder Tyr lå her. I dag er molen misholdt med grusoverflade og de smukke stensatte lodrette bolværk truer med udskridning. Øverste kant er for år tilbage blevet betomstøbt men bør være af granit også. Granitpullerter har stået jævnt langs begge sider, men en del af dem er brækket af. Dampskibsfærgehavnen er mod nord afgrænset af et bolværk der er skjult af en træbro der vender ind mod østbasinet i den gamle havn, mens arealet sydlige bolværk er granitsat i kvader som molen. Det vestlige bolværk, der med en lille forsætning, ligger i forlængelse af tyrmolen, er også granitsat . Grænsen for dampskibsfærgehavnen er tegnet således at der indbefattes det område hvor de første jernbanespor til havnen i Nyborg førte til havnen. De er til dels fælles med den senere sporlægning til motorfærgerne, derfor overlapningen. Desuden ser man, at disse sporarealer ligger udenfor kystkulturens grænser; det skyldes, at spor som sådan næppe er kystkultur, men især, at området i dag kun er et planeret jordareal uden kulturelementer. Rundingen i bebyggelsens afgrænsning i det indtegnede områdes øvereste højre hjørne, følger den gamle dampjernbane.
Historie Dampskibsfærgehavnen anlagdes 1872 med granitsatte bolværker, hvor dampskibene lagde til, jernbanespor, ventesal og pakhuse. Alt er nu nedrevet. Tyrmolen og kajen i forlængelse heraf dannede en lille færgehavn. Antagelig samtidig (1883) blev leje nr. 1 anlagt her. Efterhånden som nye lejer og stationsanlæg blev udbygget mod syd mistede dampskibskajerne deres betydning - togtrafikken forsvandt, men spor og bygninger blev brugt til godstog.
Bevaring Nogenlunde for de lodrete flader, ringe for pullerter og vandrette areal.
Relikt­vurdering Granitbolværket er bevaringsværdigt - kun få sådanne bevaret.
Trusler Nedbrydes af havet, vind og vejr, såfremt intet gøres. Ifølge planer skal arealet bebygges med boligblokke, forhåbentlig bliver kajerne og pullerterne istandsat og bevaret.