Kystkulturmiljøer i Fyns Amt
Beskrivelse af registreret objekt

Kultur­miljø 006-000-000 Nyborg Havn
Kategori Søkøbstad
Vurdering stor interesse
Sted Nyborg
Kommune Nyborg
Museum Nyborg og Omegns Museer
Kulturmiljøets helheder:
Beskrivelse Havnen består som andre større købstadshavne af flere større og mindre havneanlæg med kajer, moler og bassiner, vesterhavnen, østerhavnen, færgehavnen samt fiskeri og lystbådehavnen. Det øjeblikkelige udseende. De forhen så store sporanlæg, der ledte togene til motorfærge lejerne, er i dag et planeret jordareal. Færgelejernes omrids og til dels bolværket, står tilbage men færgelejernes mekanik er kun bevaret ét sted - det østligste, færgeleje 5. Midt i havne området er den gamle dampfærgehavns såkaldte Tyrmole bevaret, mens dampfærgehavnens areal er ryddet og planeret. Ryddede arealer er udenfor kulturmiljøets (lyserøde) grænser, medens de er indenfor helhedernes (blå) grænser. Derved signaleres, at der ikke længerer er nogen synlig kulturhistorie men at den har været der og kan fortælles. Et andet ryddet areal er den nordlige del af Vesterhavnen. Den inderste del er i dag opfyldt og asfalteret og er en del af trafikhavnens areal. Nordsiden af Østerhavn er i dag Nyborgs egentltige historiske havneområde med enkelte bevarede kulturelementer. Et andet bevaret ældre kulturområde er fiskerihavnen, som i dag dog er meget omklamret af lystbådehavn og industrihavn. Her er også sket opfyldning i forbindelse med nedlæggelse af bedding og bådebyggeri. Lystbådehavnen er vokset sydover og danner et større sammenhængende område.
Historie Havnen er af type en fjordhavn med naturlig beskyttelse af omgivende land. Den er gradvist vokset ud fra den oprindelige skibsbro - i dag Østerhavns vestside. Skibsbroen lå i forlængelse af Nyborgs hovedgade og ved broen lå bæltsmakkerne, som førte gods og passagerer over Storebælt. Ældste udbygning er Østerhavn anlagt 1826. I 1850-erne anlagdes bolværker mod vest, hvorved Vesterhavnen blev til. Dampfærgehavnen blev anlagt i 1872 og udvidedes mod syd 1899-1900. Det nuværende vestlige havnebassin opstod i 1901.
Bevaring Havnen har i de senere år været udsat for omfattende nedrivninger og ændringer. Store arealer er totalsaneret, andre elementer står som enlige enheder tilbage i en ørken og atter andre er der hæget om skønt de således bevarede dele ikke har ret meget kulturhistorisk havnemiljø at fungere i.
Relikt­vurdering Visse overlevende elementer er enestående brikker til færgeriets historie.
Trusler Visse nyere og ældre dele og anlæg er truet af udviklingen.