Kystkulturmiljøer i Fyns Amt
Beskrivelse af registreret objekt

Kultur­miljø 069-000-000 Svendborg
Kategori Søkøbstad
Vurdering særlig interesse
Sted Sydfyn
Kommune Svendborg
Museum Svendborg og Omegns Museum
Kulturmiljøets helheder:
Beskrivelse En by med en gammel havn hvis oprindelige konturer godt kan anes bag nutidens kajlinie. En del bygninger langs havnen danner en front af ældre særprægede og spændende bygninger. Trafikhavnen er lokaliseret langs nordre kaj, færgetrafikken i sydligste del og om sommeren er området der imellem opfyldt af lystbåde ved udlagte pontonbroer. Havnebasinets sydøstlige del er domineret af øen Frederiksø, tidl. Koholmen som huser Svendborg stålskibsværft fra 1907 og Ring Andersens træskibsværft fra 1867.
Historie Byen og dens havn er meget gammel. Det ældste havneområde er Brogadeområdet. Konturerne til den nuværende havn og havnekvarter fastlægges i 16- og 1700 tallet hvor den nuværende NS-gående havnefront er stranden foran byen og skibene ligger ved pæle eller anker i området syd for den nuværende bro til Frederiksøen. I 1700 tallet bygges den første skibsbro udfor Brogade. Frederiksøen var endnu i beg. af 1800 tallet blot en græsbevokset banke men 1845 etableres det første slæbested (bedding) som siden bliver til et værft som Ring Andersen lejer i 1867. Øen var dengang en lang smal NS gående ø. 1915 er hele den daværende ø fyldt af skibsbyggeri grundet krigskonjunkturerne store investeringer skaber til 1920 grundlaget for den nuværende indretning af øen. Øen har da fået den samme trekantede form som nu, blot ikke så langt mod øst. Samtidig bygges mange af de nuværende bygninger langs havnefronten i Svendborg. Nordkajen, der idag er industrihavn længst mod øst - og mod vest blandet havn med motorværksted, stor skibsprovianteringsfirma og flere andre småvirksomheder, var i begyndelsen af århundredet et halvtomt område. Yderst kom så boghvedemøllen, idag Kellogs (lukket) og Øxenbjrg skibsværft. Inderst ved nordkajens vestligste ende, dvs. hjørnet mellem havnefronten og nordkajen lå havnens tredie træskibsværft på et sted der idag ligger ca 100-150 meter inde på tørt l
Bevaring Der er ingen decidcerede forfaldne større områder i havneområdet.
Relikt­vurdering Det der ses langs havnefronten og på Frederiksøen er bygget ca 1900-1920. Enkelte elementer som Bogø & Riber, Brogade samt købmandsgårde oppe i byen og huse med maritim tilknytning, er ældre.